Diastema (Ayrık Diş) Nedir?

Diastema iki diş arasındaki küçük ve dar boşlukları ifade etmektedir. Diastema sadece iki diş arasında olabileceği gibi ağızdaki çok sayıda dişte de olabilmektedir. Bu boşluklar bazen sadece tek bölgede (iki diş arasında) olabileceği gibi birden fazla bölgede de olabilir.

Estetik kaygılar oluşturabilen bu boşluklar aynı zamanda çiğneme ve konuşmada da bazı problemlere sebep olabilmektedir. Bu tedavi uygulanırken dişler kesilmemektedir. Bu tedavi sırasında dişten herhangi bir şekilde kesim yapılmadığından boşluğa bakan dişlerde herhangi bir doku kaybı gerçekleşmez. Adeziv restoratif materyal, boşluğa bakan dişlere yüzey hazırlıklarından sonra direkt olarak uygulanır.

Diastema kapamanın birden fazla yöntemi vardır. Tedavi sırasında dişlerin zarar görüp görmediği oldukça merak edilmektedir. Tedavide dişten herhangi bir şekilde kesim yapılmadığından boşluğa bakan dişlerde herhangi bir doku kaybı gerçekleşmez.

 

Diastema Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Boşluğa sebep olan duruma göre ön dişlilerle sert şeylerin ısırılmaması, kabuklu yiyeceklerin kabuklarının kırılarak tüketilmesi önem arz etmektedir.  Özellikle kahve ve çay gibi oldukça leke yapabilen içecekleri sık tüketmemeye özen gösterilmelidir. Tüketildiği takdirde dişlerin fırçalanması önerilmektedir.

 

Diastema ( Ayrık Diş ) Neden Olur?

Diastema ( Ayrık Diş ) birkaç farklı nedenle oluşabilir. Bu nedenler genetik, anatomik ve çeşitli diş sağlığı faktörlerini içerir. Ayrık diş oluşumuna neden olabilen bazı faktörler:

Genetik Faktörler: Ailesel geçiş gösteren genetik faktörler, diş yapısı ve yerleşimi üzerinde etkili olabilir. Eğer aile bireylerinde diastema varsa, bu durum diğer aile üyelerinde de görülebilir.

Diş Boyutları: Diş boyutlarındaki dengesizlikler, özellikle dişlerin geniş olması durumunda, dişler arsasında boşluk oluşumasına neden olabilir.

Çene Yapısı: Çene yapısındaki genetik farklılıklar, dişlerin düzgün bir şekilde sıralanmasını engelleyebilir ve ayrık dişlere yol açabilir.

Diş Şekli: Dişlerin anormal şekilleri, özellikle geniş ve düzensiz dişler, dişler arasında boşluk oluşumuna katkıda bulunabilir.

Diş Eksikliği: Eksik dişler, çene üzerindeki diğer dişlerin yer değiştirmesine neden olabilir bu durum da dişler arasında boşluk oluşumuna yol açabilir.

Alışkanlıklar: Parmak emme veya emzik kullanımı gibi alışkanlıklar, dişlerin düzgün bir şekilde sıralanmasını etkileyebilir ve diastemaya neden olabilir.

Diş Eti Sorunları: Diş eti hastalıkları veya diş eti çekilmesi, dişler arasında boşluk oluşumuna katkıda bulunabilir.

 

Diastema’nın nedeni kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir, bu nedenle her durumda bir diş hekimi veya ortodontiste danışmak oldukça önemlidir. Diş hekimi, bireyin diş yapısını ve genel ağız sağlığını değerlendirerek uygun tedavi seçeneklerini önerir.

 

Dent Luna Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

+90 532 441 5862

Şemikler, Ordu Bulvarı Şenler Forum Sitesi 240-B Karşıyaka/İZMİR

 

Ücretsiz Konsültastyon