Sigara, günümüzde pek çok kişi tarafından kullanılan ve vücuda verdiği zararlar büyük ölçüde bilinmekle birlikte ağız sağlığına etkileri konusunda çok da farkındalık oluşturulamamış bir üründür. Sigara kullanımının akciğer kanseri gibi hastalıklara sebep olduğu birçok kişi tarafından bilinir. Ancak ağız içinde, diş etinde ve boğazda da kansere sebep olduğunu biliyor muydunuz?
Sigara kullanımı kanser gibi ciddi hastalıklara kapı aralamak ile birlikte ağzınızın kötü kokmasına, dişlerinizin renk değiştirmesine, sararmasına ve hatta çürümesine dahi sebep olabilir. Sigara, içeriğindeki nikotin ile birlikte haz duygusunu harekete geçirir, dopamin salgılatır ve bağımlılık geliştirmenize sebep olur. Başlarda sigaranın ağız sağlığınıza zararını gözlemlemek zor olabilir ancak zamanla dişlerinizde renk değişimleri ve çürükler görünür hale gelecektir. Aynı zamanda sıklıkla sigara kullanan kişilerde beyaz damak denilen lökoplaki ortaya çıkar. Lökoplaki, kanser tetikleyici bir unsur olarak oldukça ciddi bir semptomdur. Sigara kullanan kişilerin ağzında sıklıkla yara çıkar, sigara kullanımı nedeniyle kişinin bağışıklığı düştüğü ve sigara içme davranışı tekrarlandığı için bu yaralar oldukça zor iyileşir.
Sigara içen kişi, sıklıkla dişlerini fırçalıyor olsa dahi tekrar sigara içme davranışını sürdürdüğü için; ağız kokusu, plak oluşumu, diş çürümesi, diş hassasiyeti, dişlerde sararma ve renk değişimlerini gözlemleyebilir. Sigaranın ağız sağlığına olumsuz etkileri oldukça fazladır. Bu nedenle sağlıklı bir ağza sahip olmak isteyenlerin verebileceği en doğru karar, bir an önce sigarayı bırakmak olmalıdır.